A lúdtalp megelőzhető

A lúdtalp megelőzhető

Hogyan fejlődik a gyermek lába?
Az újszülött babák talpa elképesztően apró, mindössze 8-9 centiméter. Egy éves korban, amikor járni kezdenek, 11-12 centiméter, három éves korukra 16 centiméter, és iskolakezdésre akár 20 centiméteresre is megnő. Képzeljük el, hogy a babák pindurka lábfejét huszonhat icipici csontocska alkotja, amit száz szalag és több mint húsz izmocska mozgat és tart össze. Az idegrendszer egyik óriási bravúrja, ahogyan ezek működését összehangolja, hogy a kisgyermek képes legyen a teljes testsúlyát hordozva felállni, egyensúlyozni, járni, szaladni és ugrálni. Egy apró hiba a beidegzésben vagy a lábfej szerkezetében képes felborítani ezt a kényes funkcionális egyensúlyt.

A csecsemők és a járni tanuló kisgyermekek lába egészen lapos, boltozatai még nem láthatók, mert a talpacskájukat vastag zsírpárna borítja, ezért tűnik úgy, mintha lúdtalpasak lennének. Pedig a talpon lévő babaháj alatt a láb szerkezete teljesen normális, az apró csontocskák mind a helyükön vannak.

A folyamatos járás és terhelés közben a zsírpárna fokozatosan elvékonyodik és 2-3 éves korukban már előtűnnek a lábboltozatok. Egy négy éves gyermek lábának belső hosszanti boltozata álló helyzetben általában fél centiméter magas, ez a méretű ív szükséges ahhoz, hogy kellő rugalmasságot biztosítson minden egyes lépésnél.

A lúdtalp megelőzhetőLúdtalp vagy bokasüllyedés?
A lábfej egy háromszög alapon nyugvó boltívvel alátámasztott szerkezethez hasonlítható, amelynek a talpon három alátámasztási pontja van; egy a saroknál, a másik a nagyujjnál, a harmadik pedig a kisujjnál. Ezt a három támasztópillért köti össze a három ív: a talp belső és külső élénél a két hosszanti, a lábujjak mögött keresztben egy haránt boltozat. A csontok közötti feszes szalagok és ízületek, valamint az izmok aktív munkája révén a boltozatok rugalmasak, mintegy lengéscsillapítóként működve tompítják a rázódásokat, egyenletesen oszlatják el a lábfej terhelését, valamint védik az összenyomódástól a talpon futó ereket, idegeket és az izomzatot.

A lábujjak tövénél húzódó haránt boltozat ellapulása az igazi lúdtalp. A nagylábujj és a sarok között húzódó hosszanti ív elsimulása, illetve a belső boka túlzott befelé dőlése pedig a bokasüllyedés. Mindkét esetben a lábfej rossz tartása következtében felbomlik a láb teljes hosszában az izmok egyensúlya, helytelen állásba kerülnek a térd és a csípő ízületei, összességében kialakul egy rossz járásmechanizmus. Megváltozik a gerinc terhelése is, és a bekövetkező elváltozások mozgási nehézségeket és fájdalmakat okoznak, amelyek kihatnak a mindennapi élet minőségére.

Hogyan alakul ki?
A lábboltozat megsüllyedése többnyire az izmok gyengeségből adódik. Vagy azért, mert a kisgyermek még fejletlen gyenge lába túl korán kap terhelést, vagy azért mert olyan nagy testsúlyt kell hordoznia, amit nem bír el. A gyermekek fejlődésében vannak kritikus szakaszok, amikor fokozottan figyelni kell ezekre a szempontokra.

• Egy éves kor körül az állni és járni tanuló babák ízületei általában lazák, az izmok még gyengék, ezért csak annyit legyen talpon az apróság, amennyit magától szívesen megtesz. Az egyedül járni még nem tudó babát a szülők ne vezessék kézen fogva, ne állítsák túlságosan hosszú ideig, mert ez túlzottan megterhelő az apró lábaknak.
• Ha a csöppség magától idő előtt kezd el járni, akkor a lábacskák még éretlenek és gyengék, még nem alkalmasak a járásra, ezért szintén nagy az esély arra, hogy a csontokat összetartó szalagok megnyúljanak, és a lábboltozat lelapuljon.
• Az óvodás- és iskoláskor kezdetén a láb szintén hirtelen nagy terhelésnek van kitéve: a gyermekeknek jóval hosszabb időt kell talpon tölteniük, mint azelőtt, szinte egész nap cipőben kell lenniük, cipelniük kell a nehéz iskolatáskát, emellett persze sokat ugrálnak és szaladgálnak. Délutánra a lábizmaik alaposan kifáradnak, így azok a nap második felére már nem képesek megtartani a láb eredeti formáját, így a szalagok és az ízületek is meglazulnak.
• Sajnos egyre több a túlsúlyos gyermekek száma. Az ő lábuk olyan plusz terhet hordoz, amire anatómiailag nem alkalmasak. Ehhez adódik a mozgásszegény életmód, a divatos, de rossz kialakítású cipők viselése, a sima kemény burkolatokon való járás, amely feleslegessé teszi a lábizmok állandó aktív működését. Ezek mind olyan tényezők, amelyek mai civilizált korunkban sajnos kedveznek a lábizomzat elgyengülésének, ezáltal az egyre gyakoribb bokasüllyedés és a lúdtalp kialakulásának.

Nagyon fontos ezeknek a mozgásszervi betegségeknek a korai megelőzése. Azonban ha már kialakultak, ajánlott minél gyorsabban és hatékonyabban kezelni a megfelelő cipő vagy betét viselésével és rendszeres tornával, hogy megakadályozható legyen a térd, a csípő vagy legvégső esetben a gerinc deformálódása.

Mit tehet a szülő az egészséges gyereklábakért?
Mivel a gyermekkori lúdtalp és bokasüllyedés oka legtöbbször a túl korai felállás és elindulás, ezért minden szülő törekedjen arra, hogy babája mozgásfejlődése a helyes irányban történjen. Nem szabad siettetni a mozgásfejlődés ütemét sem. Ne maradjanak ki alapvető mozgásformák, mint a fordulás, kúszás és a mászás. A pici minél kevesebbet legyen a kiságyban vagy a járókában, hogy legyen elegendő helye a mozgástanuláshoz. Az első fél évben a kisbabák természetes testhelyzete a hason és a háton fekvés, ezért kerülni kell a gyakori felültetést.

Ha a gyermeknek veleszületett, vagyis alkati kötőszöveti gyengesége van, akkor a lábfej szalagjainak megnyúlását nehéz megakadályozni. Ekkor érdemes egy éves kor körül felkeresni egy ortopéd szakorvost, hogy az apróság a járás megkezdésekor már megkapja a megfelelő cipőt, ami segíti a lábfej és a sarok helyes irányban tartását. Ezzel a külső segítséggel csökkenthető a bokasüllyedés és a lúdtalp veszélye.

A belső segítség - amire viszont minden gyermeknek szüksége van - az izomzat megerősítése, a rendszeres torna, vagyis a mindennapi aktív mozgás. Sajnos ma már egyre kevesebb gyerkőcnek van lehetősége, hogy mezítláb szaladgálhasson a természetes talajon vagy a friss zöld fűben. Egyre kevesebb idő jut játékra a szabadban, a fára mászásra, és olyan hétköznapi játékokra, amelyek észrevétlenül fejlesztik és erősítik a gyermeki testet. Ezért van szükség a szülő vagy egy szakember által irányított mindennapi tornára és mozgásra.

A már kialakult lúdtalp kezelésénél nem szabad csak a lábfej apró izmainak a megerősítésére korlátozni a tornát. Ugyanolyan fontos a teljes lábat, valamint a csípő területét is edzeni, és mindenki tudja, hogy a törzs izmainak is nagy szerep jut a helyes testtartás kialakításában. Ha minden testrész egyformán edzett, akkor érhető el a teljes javulás, és a megelőzés is csak így lehet sikeres.