Koraszülöttek fejlesztése

Koraszülöttek fejlesztése
Hogyan lehet behozni a hátrányt?

Koraszülöttek fejlesztéseSajnos egyre több baba születik idő előtt. Minél korábban jön a világra a gyermek, annál nagyobb lemaradással kezdi az életét az érett újszülöttekhez képest. Ez a legtöbb esetben még az iskoláskorban is észrevehető, ezért a koraszülöttek különleges fejlesztést és figyelmet érdemelnek legalább nyolc-tíz éves korukig.
Az az újszülött számít koraszülöttnek, aki a betöltött 36. hétnél előbb jön a világra, vagy a születési súlya 2500g alatt marad. Veszélyeztető tényezők lehetnek a környezetből érkező károsító, mérgező anyagok, az anya szervezetének problémái vagy betegségei, illetve a magzat fejlődésének rendellenességei. Célzott felzárkóztatásuk már az első pillanattól szükséges, mert a megszületésükkor a testük és az idegrendszerük fejlettsége nem éri el azt a szintet, hogy komoly orvosi beavatkozások nélkül képesek legyenek alkalmazkodni a méhen kívüli élethez. Támogatni kell azokat az elmaradt méhen belüli érési és növekedési folyamatokat, amelyeket nekik most itt kint kell bepótolniuk.

Tudjon egyedül szopizni
A koraszülött babák túlérzékenyek az érintésre, a fényre, a hangokra és a hőmérséklet ingadozásaira. Éretlen szervezetük miatt nehezítettek számukra az alapvető életfunkciók, mint a légzés, a szívműködés, a nyelés, az emésztési és az anyagcsere-folyamatok. Az első legfontosabb feladat, hogy megtanulják az önálló táplálkozást. Ha szívás-légzés-nyelés ritmusát sikerül összehangolni, akkor fokozatosan abba lehet hagyni a mesterséges táplálást. Ha a baba már képes szopni, akkor felgyorsul és stabilizálódik a növekedés és a testsúly gyarapodása, valamint az étkezés végre bensőséges élménnyé válik az édesanyával., ami megerősíti a kettejük közötti a kötődést is. Minél több időt tölthetnek közvetlenül egymás közelében, annál gyorsabban rendeződik a csöppség általános állapota ahhoz, hogy végül mindketten hazatérhessenek az otthonukba.

Kenguru- módszer
A következő – a WHO által ajánlott módszer - csak az orvossal való megbeszélés után alkalmazható!
A babát függőlegesen kell a mama mellkasára a mellek közé helyezni úgy, hogy a kicsi mellkasa gyomorszáj magasságban legyen. A feje legyen oldalra fordítva, hogy szabadon lélegezhessen, és hogy egymásra nézhessenek az anyukával. Vigyázni kell közben arra, hogy a baba feje ne billenhessen meg semmilyen irányban. A kölcsönös közvetlen bőrkontaktus olyan hormonokat szabadít fel mindkettőjük szervezetében, amelyekkel csökken a stressz, és beindul az anyai tejelválasztás. Az anyuka testének melegsége segíti a baba hőszabályozását, légzésének a ritmusa pedig ingerli a baba légvételét. Ebben a pozícióban az édesanya szoptatni is tud, vagy akár az ikreit is hordozhatja és táplálhatja.
A baba közvetlen közelről hallhatja és érezheti az édesanya megnyugtató szívverését, biztonságot adó ismerős hangját vagy halk dúdolását. A szoros testközelség miatt ezek a picik rengeteg finom érintést és simogatást kapnak, amelyek jótékonyan befolyásolják az érési és növekedési folyamatokat. Ez egyfajta masszázsnak is tekinthető, amely stimulálja az izomzatot, serkenti a légzést és az anyagcserét. Bizonyított, hogy a kengurus babák gyorsabban gyarapodnak, kevesebbet sírnak és nyugodtabban alszanak.
Ha a baba állapota megengedi, az anya nemcsak ülve tarthatja magán a babáját, hanem séta közben is hordozhatja. Járás közben a baba átélheti azokat a ringásokat, amelyeket a méhen belüli érezhetne, így az egyensúlyrendszere is jobban fejlődik, mintha csak a kiságyban feküdne. Ami jó a babának, az elégedettséggel tölti el az anyát. A kellő önbizalommal rendelkező nyugodt kismamák nehéz helyzetük ellenére is több segítséget tudnak nyújtani a sokszor kritikus állapotban lévő csöppségeiknek.
A koraszülötteket sokkal hamarabb érik a külvilág ingerei, mint hogy kellően felkészülhettek volna erre. Az idegrendszer éretlensége miatt az őket érő ingereket nem tudják olyan hatékonyan a fejlődésük szolgálatába állítani, mint érett társaik, ezért a fejlődés harmóniája felborul, a különböző képességek szintjében kisebb-nagyobb egyenetlenségek figyelhetők meg. Azonban a többirányú, célzott fejlesztés csak azután indulhat el komolyabban, amint az élettevékenységek stabilizálódtak és a baba hangulata is kiegyensúlyozott.
Gyakoriak az izomtónus problémák, ami petyhüdt vagy túl feszes izomzatban nyilvánul meg, de a testük különböző területein észlelhető mindkettő is egyszerre. Emellett még gyakori tünet lehet az ízületek túlnyújthatósága. Kóros testi és idegrendszeri tünetek észlelésekor megfelelően képzett szakember segítségét kell kérni. A korai fejlesztés legmegfelelőbb módjainak kiválasztásában a szülők segítséget kaphatnak a korai fejlesztéseket végző központokban.

Az alábbiakban olyan fejlesztési lehetőségekről olvashatnak, amelyeket otthon is elvégezhetnek

Masszázs és mozgásfejlesztés
A babamasszázzsal egybekötött mozgásfejlesztéssel a szülők maguk is segíthetnek abban, hogy az előbb említett ízületi és izomtónus eltérések mielőbb rendeződjenek. A masszázst érdemes minél korábban elkezdeni, előtte a kezeket meleg babaolajjal kell bekenni, hogy az érintés kellemes hőmérsékletű és elég puha legyen a baba számára. A túlingerlés veszélye miatt a mozgásfejlesztés csak a korrigált újszülött kor elérésétől javasolt.
A passzív és az aktív mozgás örömet okoz a kicsiknek, ezen kívül ez a legtermészetesebb és legkellemesebb módja az izomzat normalizálásának és a mozgásfejlődés helyes irányba való terelésének.
Ha a mozgással kapcsolatban nem fájdalmas, hanem kellemes élmények érik őket, akkor bizonyos, hogy önmaguktól is mindig szívesen mozognak majd. Tehát, ha baba állapota megengedi, akkor ajánlatos a fájdalmakkal járó terápiás módszereket elkerülni.

Mozgásfejlesztés vízben
A 32-34 fokos ivóvíz tisztaságú vízben, amiben a babák teste nem ér le a kád aljára, szívesen és aktívan mozognak. Ebben a közegben szintén elősegíthető a funkciójátéknak a gyakorlása, amellyel felfedezik a saját testüket. Ügyelni kell arra, hogy a szájukba és az orrukba ne kerüljön víz, és a merülés sem javasolt – ez csak szakember felügyeletével megengedett. Nem kell erőltetni semmilyen mozgást, elegendő a baba spontán megnyilvánulásait figyelni, és ahhoz alkalmazkodni. Ha láthatóan nem élvezi a helyzetet, akkor türelmesen szoktassuk ehhez az új közeghez, csak azután várható el tőle az önfeledt pancsolás.
Lubickolás közben a spontán mozgások akaratlanul is harmonikusabbá válnak, miközben a babák megtanulják érezni és önállóan mozgatni az egyes testrészeiket, majd az egész testüket.
Színes kacsával, labdával, rúddal, műanyag karikával izgalmasabbá tehetjük a vízi tornát. Lényeg, hogy ezeket jól meg tudja fogni, bele tudjon kapaszkodni, így a finommotorika és a nagymozgások együttesen fejleszthetők.

A hallás, látás és tapintás fejlesztése
A mozgásfejlődés csak akkor indul be és halad az életkornak megfelelő ütemben, ha a különböző érzékszerveken át érkező ingereket az idegrendszer képes külön-külön feldolgozni, és képes azokat egymással összekapcsolni.
Fontos szempont, hogy a minél változatosabb formában adott hang- és látási ingereket összekapcsolja a kisebb és nagyobb intenzitású mozgásokkal. Előbb kövesse a tekintetével, majd fordítsa az inger felé a fejét, később pedig az egész testét is. Nyúljon a kezével a tárgy felé, fogja meg és nézegesse azt.

A koraszülötteknél gyakori probléma a sokáig zártan maradó ököl, ami csökkenthető a babamasszázzsal is, de az aktív fogás megtanulását nem helyettesíti.
Naponta többször adjunk a pici kezébe különböző nagyságú és tapintású tárgyat, ami, ha lehet hangot is adjon, így jobban leköti a figyelmét.
Amíg nem képes ráfogni, simítsuk rá a kezét és tartsuk így egy kis ideig. Mozgassuk a karját a megfogott játékkal együtt, vigyük a szájához, a szeme elé, hogy nézegethesse. Játék közben egyenlő időt töltsön háton és hason fekvésben egyaránt. Mindkét testhelyzet más és más mozgásos képességek kifejlődéséért felelős.

Ha a koraszülött baba szerencsés, és nem szenvedett súlyosabb idegrendszeri vagy más testi károsodást, akkor az első pillanattól megkezdett célirányos fejlesztésének köszönhetően hamar behozhatja azt a hátrányt, amit az idő előtti megszületése okozott.