Közös nyelvünk az érintés 5. rész

Babamasszázs és babatorna 9-10 hónapos korban

A babák ebben a korban szinte egyetlen pillanatra sem állnak meg. Önálló akaratuk egyre erősebb, mindent megtesznek, hogy a kitűzött céljukat elérjék: gurulnak, kúsznak, másznak. Ha nem sikerül a tervüket végrehajtani, mérgesek, váratlan helyzetekben félnek. Négykézláb mindenhova eljutnak, felmásznak a bútorokra és a lépcsőre is. A valamire felmászás nem okoz gondot, azonban a lemászás még nem sikerül, akár leesés is lehet belőle. Mászás közben megállnak, felülnek, aztán folytatják tovább a közlekedést. A bútorokba kapaszkodva feltérdelnek, felállnak, és ezekbe kapaszkodva lépegetnek. Ügyesen megfogják a játékokat, sőt apró tárgyakat csippentő fogással felvesznek. Játékokat egymásra helyezve építenek, vagy kisebb tárgyakat nagyobbakba raknak.
Örömmel hallgatják a zenét és közben ringatózva, riszálva, ugrálva táncolnak, dúdolgatnak.
Szeretik, ha figyelik őket és várják az elismerést. Nézegetik a könyveket, rá is tudnak mutatni a képekre vagy a távolabbi tárgyakra. Társaságkedvelők. Utánozzák mások gesztusait, mozdulatait vagy az állathangokat.
Figyelmük csak rövid ideig köthető le, de csak azzal, ami érdekes számukra. Ha valami nem tetszik nekik, azt makacsul nagy hanggal adják a tudtunkra.

A babamasszázs mozgás menete
Kíváncsiságuk csillapíthatatlan, rövid ideig maradnak csak egy helyben, ezért ha még nem szokták meg a masszázst és a mozgatást, akkor csak kis részletekben szoktassuk őket hozzá. Naponta akár több alkalomra is szétbonthatjuk a BBMM folyamatát. Ez nem csak a „kezdő” babáknak jó, hanem a „haladóknak” is, mivel felfedező kedvük folyton újabb és újabb játékra hívja őket a lakás másik pontján.
Minden mozgásgyakorlatot az adott testrész masszírozásával vezetünk be.

A fej a nyak és a vállöv masszírozása lecsendesíti a babát, ezután a fejmozgatás örömteli közös játék. Egy érdekes tárgy mozgatásával ösztönözzük a babát, hogy háton fekvésben előre megemelje a fejét, majd fekvő helyzetben nézegessen oldalirányban is.

Mindkét kar és a kezek masszázsát az ujjak tornája és a karok emelgetése követi. A karmozgások még nem sikerülnek teljesen önállóan, de ha szeretné kicsit akár még ügyetlenül mozgatni, hagyjuk, és dicsérjük meg. Ezután újra mozgassuk segítséggel. Már a váltott karmozgások is jó ütemben, gördülékenyen mennek, jelezve, hogy a végtag szétválasztás megtörtént, és az akaratlagos mozgás jól fejlődik.

A törzsön a három szívecskét a napocska-holdacskával és a bekopogtatással folytatjuk, aztán a begyűjtéssel zárjuk. Ez a masszázsfogás önmagában is nagy móka a baba számára. A felültetés gyakorlata a nyak, a törzs és a csípő izmainak megerősítésére szolgál. A térdben hajlított lábakat lefogjuk és a két karjánál megfogva, segítjük a babát a felülésben és a visszafekvésben. Ezt a gyakorlatot csak az önállóan felülni képes, és biztonságosan ülő babákkal végeztessük.

A lábak két belső, majd két külső energiapályáját masszírozzuk mindkét lábon külön. A talp átnyomkodása után a MISU következik a lábfejen és a lábujjakon. A lábmozgatások segítik a mászáshoz és a járáshoz szükséges váltott mozgásminták kialakulását. A keresztező mozgásokban összekapcsoljuk a felső és alsó végtag mozgásait, valamint a jobb és bal oldali mozgásokat. Ezek olyan bonyolult folyamatok, amelyek nélkül nem valósulhat meg a kiegyensúlyozott mozgáskoordináció. Intenzíven érlelik az idegrendszert, összehangolják a két agyfélteke együttműködését.

Az idegpályák érettsége, az idegi központok fejlettsége, és az idegrendszeren belüli kapcsolatok minősége és mennyisége befolyásolja a tanulási képességek szintjét. Tehát az intelligencia kibontakozása a mozgásfejlődés minőségétől függ.

Hason fekvésben a lábak hátsó energia vonalát masszírozzuk át és zárjuk le az elefánt sétával. A fenék és a hát masszázsát a pillangó lenyomással fejezzük be. A fej mozgatása ebben a helyzetben is szinte teljesen önállóan sikerül már a babának, nekünk csak mozgatni kell minden irányban egy színes vagy csörgő játékot. Alkar vagy tenyértámaszon szívesen nézeget le-föl, jobbra vagy balra.

Az alkartámaszból felemelkedés tenyértámaszba kitűnő erősítő és ügyesítő gyakorlat, amivel a biztos támaszkodást fejleszthetjük, amire például az eleső babáknak nagy szükségük lesz, hogy megvédjék magukat a sérülésektől.

A forgásokat, kúszást és a mászást minden alkalommal gyakoroltassuk velük. Ezek a mozgások ugyan olyan fontosak, mint a keresztező mozgások. A fordulásra egész életünkön át szükségünk van, a kúszás és a mászás automatikussá válása előkészíti a két lábon való egyensúlyozást és a kiegyensúlyozott járást.

Az önállóan felálló baba ügyessége lenyűgözi a családot, azonban a kézen vezetett járáshoz még korán van. Nem kell siettetni a járást. A baba lába és a hozzá tartozó idegpályák még éretlenek. Az önálló járás mindenképpen kialakul, várjuk meg, amíg a baba maga lesz rá képes.

A kezek és a lábak használata nagy ügyességet kíván. A megfogás, elengedés és a csippentés, valamint a talpra állás bonyolult mozgások. A mozgásügyességet nem csak a mozgásfejlesztés, hanem a babamasszázs is fokozza.

A babamasszázs erősíti a testsémát, fejleszti a testtudatot. Energetikai és fiziológiai támogatást ad a testrészeknek és a szervezet egészének.

Naponta minél többször masszírozzuk át a kezeket, az ujjakat, a talpat és a lábfejet. Tegyük a baba számára érdekesebbé mondókával vagy énekkel. Nevezzük meg masszázs közben az ujjakat. Egy kedves dal ritmusára bármikor szívesen fogadják a babák a kényeztető, odafigyelő fejlesztést.