Közös nyelvünk az érintés 4. rész

Babamasszázs és babatorna az 7-8 hónapos korban

Ezt az egyszerű módszert minden szülő megtanulhatja. A baba, a mama és a papa közösen élvezhetik a kényeztető babamasszázst és a játékos mozgástanulást.  Ha a szülők rendszeresen használják a mozgással ötvözött masszázst, akkor sokat tehetnek azért, hogy gyermekük a megfelelő időben megforduljon, kússzon, mászni kezdjen majd ülni és járni tanuljon.

Fél éves kortól a baba bizalmatlanná válik az idegenekkel és az új helyzetekkel szemben. Csak a jól ismert családtagoktól remél biztonságot és szeretetet. Nyugtalan, ha el kell válnia az édesanyától.
A gyermek egyre jobban figyeli, és meg is érti anyja arckifejezéseit és beszédét. Ő is hosszasan gagyog, utánozza a leggyakrabban hallott hangokat, szótagokat. Két apró fogával már harap, és mindent megkóstol. A tőle távolabb lévő játékokat is megcélozza és gurulva vagy hason kúszva éri el azokat. Már egyszerre két tárggyal is ügyesen játszik, a játékot az egyik kezéből a másikba teszi, összeütögeti. Ujjait is használja, csippentő fogással apróbb tárgyakat is megfog.
Már négykézlábra emelkedik és ringatja magát előre-hátra, készül a mászásra. Félig fel is tud ülni, majd visszaereszkedik négykézlábra ezután hasra fekszik, és máris kúszik valami újabb izgalmas dolog felé…
A „kukucs-játék” óriási örömöt okoz neki, mert már megtanulta, hogy amit eltakarunk, az nem tűnik el örökre. Vagyis kialakult a tárgyállandóság, de emlékezete még egészen rövid ideig tart csupán.
A baba egyre nyiladozó értelme és erősödő teste, izomzata segítségével örökké mozgásban van. Felfedezi az egész lakást, eljut bárhová, ha nyitva hagyjuk az ajtókat, még a szekrénybe is bebújik. Kipakol, leránt, húzogat és ütöget mindent, amit csak elér. Fontos ügyelni a biztonságra! Ha lehetséges, minél kevesebbet legyen a kiságyban vagy a járókában, mert a mozgásfejlődéshez inger gazdag környezet és tágas tér szükséges.
A baba szinte minden ébren töltött idejét aktív mozgással tölti, azonban továbbra sem hanyagolható el a célzott mozgásfejlesztés.

Fél éves korban az idegrendszer érettsége eléri azt a szintet, hogy a testfél-átlépő és keresztező gyakorlatokat elkezdjük. A két agyfélteke összehangolt működése feltételezi a kornak megfelelő mozgáskoordinációt, és az intellektuális képességek kiteljesedését.
A csippentő fogással beindul a kézben az a speciális finommotorikus fejlődés, ami kizárólag emberi sajátosság az élővilágban.

A baba mozgatásának menete

Keresztező gyakorlatok
Miután a karemeléseket elvégeztük, a karokat oldalsó középtartásból indítsuk, és nyújtva keresztezzük a mellkas előtt, majd tegyük vissza oldalra.
A lábak és a karok egyszerre történő mozgatása ellentétes térdérintéssel harmonizálja az alsó és felső testfél, valamint a jobb és baloldal mozgáskoordinációját. Először ismételjük egy-egy oldalon többször majd váltva. Ahogy ügyesedik a baba, a karokat magas tartásból is indíthatjuk.
Az ellentétes térdérintést talppal úgy végezzük, hogy a nyújtott láb térdére tesszük a másik láb hajlított talpát. Minden gyakorlatot ismételjünk többször, közben ritmusos mondókával adjunk ütemet a mozgásokhoz.
A testtájankénti masszázs idején a babák elcsendesednek és pihennek egyet a következő gyakorlat előtt.

Gurulás
Hason fekvésben a lábak és a hát masszázsa után a fej forgatások és a kartámasz gyakorlását a gurulás követi. A többszöri átfordulás irányított gyakorlásával intenzíven ingereljük a gyermek egyensúly rendszerét. Ezen kívül magabiztossá tesszük abban, hogy jobbra és balra is ügyesen forduljon hasról hátra és vissza.

Kúszás
A tökéletesen kivitelezett keresztezett kúszás folyamatos gyakorlása készíti elő a babát a jól koordinált mászásra. Akkor fog szívesen kúszni, ha a karját és a lábát ellentétes ütemben képes váltva mozgatni, és így könnyedén és gyorsan tud előre haladni.

Csippentés
A kéz masszázsa után minden ujjával érintsük össze a hüvelykujját az ujjbegyeknél a mutatóujjtól a kisujj felé haladva és vissza.

Babamasszázs
Ha a masszírozást az első hónapokban elkezdtük, mostanra már a napi rituálé része lett.  A kicsi várja, sőt elvárja a mindennapi kényeztetést.
A babamasszázst kapcsoljuk össze a mozgásos gyakorlatokkal, de önállóan is alkalmazhatjuk bármikor a nap folyamán, amikor csak kedvet érzünk hozzá.

Ha eddig még nem masszíroztuk a babát, és csak most kezdjük el, akkor fokozatosan szoktassuk hozzá az újfajta érintés élményéhez. A fejet és a testet a fürdés előtt érdemes átmasszírozni. Kezdésnek a „háromszor három szívecske” masszázs mozdulatait ajánlom.
1. Az első a mellkas közepétől a szegycsontról indul és a vállak átsimítását körülölelő mozdulattal tér vissza a kiindulás helyére szegycsonthoz.
2. A második a mellkas körül szimbolikusan is a szeretet üzenetét közvetítve a szív körül történik.
3. A harmadik szívecske formájú simítás a hason történik, utána a kezünket összeszedjük és elengedjük a hasat. Ekkor elvesszük a rossz hangulatot okozó bántalmakat. A befejező simításnál a kezünket egymásra zárjuk.
Háromszor ismételjünk meg minden szívecskét.

Álmatlanság
Fektessük le a gyereket a hátára egy meleg, puha takarón és a „háromszor három szívecske” mozdulattal altassuk. A láb külső energia pályáinak átnyomkodása segíti legjobban az alvást. Sokszor előfordul, hogy már masszázs közben elalszanak.

Fájdalomcsillapítás
Két ujjal finoman tapogassuk le a gerincoszlop mindkét oldalát a nyaktól lefelé a gerincoszlop végéig. Gyöngéden simogassuk a kicsit a feje búbjától a lábáig. Kissé ringathatjuk, és közben halkan beszéljünk hozzá.
Ha a baba orvosi kezelés alatt áll, a masszázsterápiás kiegészítés elősegíti a gyógyulást. Enyhébb esetekben pedig önállóan alkalmazva is megszünteti a kellemetlen tüneteket.