Közös nyelvünk az érintés 3. rész

Babamasszázs és babatorna az 5-6 hónapos korban

Simogató babamasszázzsal és játékos mozgatásokkal a szülő rávezetheti a gyermekét a helyes mozgásfejlődésre, együtt élvezhetik a mozgás örömét, és eközben megalapozzák az intelligencia kibontakozását.

Ebben a korban a baba érdeklődése már nem csak saját teste megismerésére korlátozódik, hanem egyre jobban a környezetében lévő tárgyakra, hangokra, személyekre és eseményekre figyel. Rájön, hogy ha gagyog, vagy nagyokat sikongat, akkor magára vonja édesanyja figyelmét és ettől kezdve egyre többször keresi a kapcsolatot vele. Örömében hangosan kacag, játék közben hosszan gőgicsél, ha megszólítják, akkor érdeklődve odanéz.

Az elé kerülő tárgyakat magabiztosan megfogja és a két kezében tartva játszik vele. Ha a játék messzebb van és nem éri el, akkor hosszan nézi, és karját kinyújtva igyekszik elérni azt. Ezt addig gyakorolja, amíg sikerül szándékosan utána fordulnia, és fél éves korára ügyesen fordul oda és vissza. Hason már biztonságosan támaszkodik a tenyerére, néha a lábait is maga alá húzza és tolja magát előre vagy hátra. Ezek a mozdulatok már a kúszás előfutárai, sőt gyakran az első kúszó mozdulatok inkább hátrafelé sikerülnek. Ettől nem kell megijedni, mert ahogy ügyesedik a karja és a lába, úgyis megindul előre.

A mozgásfejlesztésben egyre több lesz az aktív elem, hiszen a baba sokat és szívesen mozog.
Minden érdekli, egyre pontosabb a látása és a hallása, és amit észrevesz, azt kíváncsian figyeli és meg szeretné fogni. Azért észleli a világot, hogy mozoghasson, és azért mozog, hogy újabb dolgokat észlelhessen. Számára ez játék, nekünk viszont tudnunk kell, hogyan irányítsuk, és hogyan segítsük a babát ebben a játékos tanulási folyamatban.

A baba mozgatásának menete
A fej, a kar és a láb mozgatásai változatlanok maradnak. Ezeket a mozdulatsorokat az előző számban részletesen ismertettük. 

Forgás
Annak ellenére, hogy a baba már önállóan is képes megfordulni, a forgás gyakoroltatása fontos része a fejlesztésnek. Miután háton fekvésben megmasszíroztunk és átmozgattunk minden testrészt, játékos segítséggel bíztassuk a gyermeket, hogy minél többször forduljon mindkét irányban. Ügyeljünk arra, hogy a sikeres megfordulás jutalmazzuk azzal, hogy megfoghatja és játszhat egy kicsit azzal a tárggyal, amivel ösztönöztük a mozgásra. Így fogja megtanulni, hogy amit szeretne megfogni, azt szándékos mozgással elérheti.

Fej
Ha jól fejlődik a baba, akkor a hason fekvés már nem okoz gondot, és szívesen nézelődik és játszik ebben a helyzetben is. Azonban a fejfordítások gyakorlása továbbra is kiemelkedő jelentőségű. A fej helyzetéhez igazodó szemmozgatások és ezzel a látás tökéletesítése még nem fejeződött be.

Kartámasz
Alkartámaszból tenyértámaszba felemelkedés többször ismételve, úgy, hogy közben a kéz ne legyen ökölben és törekedjünk a könyök kinyújtására is. Ezt a mozdulatot segítsük a karok megfogásával vagy a vállak megemelésével. Ha a baba már segítség nélkül is meg tudja tenni, akkor egy érdekes játék mozgatásával ösztönözzükőt.

Láb
A kúszás előkészítése ugyanúgy folytatódik, ahogy eddig, de a lábakat mindig váltva mozgassuk. Csak akkor fog majd ügyesen kúszni, ha váltakozva mindkét a térdével és a lábujjaival is tudja magát előretolni.

Masszázs
Fél éves kor előtt a baba immunrendszere kialakulatlan, ezért főleg a hidegebb, csapadékosabb hónapokban gyakoriak a légúti megbetegedések.
Ebben az életkorban várhatók az első fogak kibukkanásának előjelei. A fogzás kellemetlen, sokszor fájdalmas tünetei az egész családot megviselik. Olyan masszázsterápiás módszereket mutatunk be, amelyekkel kiegészíthetjük a gyógykezeléseket, felgyorsíthatjuk a gyógyulást, vagy csökkenthetjük a fogzási fájdalmakat.

Köhögés, nátha, hörghurut
Az enyhébb légúti megbetegedéseket körültekintően kezeljük, nehogy komolyabb szövődmények alakuljanak ki. Náthás-köhögős felnőttektől védeni kell a gyerekeket, a túlfűtött, száraz levegőjű lakás, az izzadást okozó túlöltöztetés is káros.
Az orvos által előírt kezelés kiegészíthető a következő masszázsterápiával:
A mellkason simítunk páros tenyérrel szív alakban, 4-5-ször.  Középre érve megállunk, az egyik kezünket folyamatosan tartsuk a szegycsonton, majd a másik kezünkkel a saját kezünkre gyakoroljunk hangsúlyosabb indirekt nyomást, majd oldást. Nyomjuk pár másodpercig a mellkast ezzel a váltakozó erősségű nyomással.

Orrdugulás
Nemcsak a nátha kísérő tünete, hanem szimbolikus jelentéssel is bír: ahogy a levegő szabad áramlása, ugyanúgy az érzelmek és az energiák befogadása is akadályozott.
Az orr két oldalán történő nyomás, amelyet tovább folytatunk a járomcsonton a halánték felé, segít abban, hogy feloldja az orrdugulást. Ezt többször megismételjük, oda-vissza haladva. Az orrszárnyak melletti és a halánték tájékán lévő pontokra helyezzük a fő hangsúlyt, és ezeket nyomjuk meg erősebben egy pár másodpercig.

Láz
A magas láz ellenjavallat a masszázsban de az a tapasztalat, hogy van a masszázsfogások közt olyan, amely csillapítja a lázat.
Ilyen esetben az egész testre kiterjedő masszírozást el kell halasztani, de a deréktájék és a fenékrész nyomkodása és körkörös simogatása, csökkenti a testhőmérsékletet.

Fogzás
Az arc masszázsával és az áll körüli pontok akupresszúrás nyomásával, valamint közvetlenül a fogíny dörzsölésével megkönnyíthetjük a fogzást. Az áll középső pontjától a fül irányába haladjunk, és a fül alatti ponton tartsuk meg a nyomást.