Közös nyelvünk az érintés 1. rész

Babamasszázs és babatorna az 1-2 hónapos korban

Mielőtt nekikezdenénk a babánk masszírozásának, fontos, hogy tisztában legyünk 1-2 hónapos gyermekünk testi jellemzőivel. Egy újszülött baba mozdulatai az első hónapban még nem akaratlagosak, hanem ösztönösek. Testtartása nagyon hasonló a magzati helyzethez, izomtónusa fokozott, a végtagjai hajlított helyzetben vannak. Kezét általában ökölben tartja, ha nyitott tenyerébe belehelyezzük az ujjunkat, akkor megfogja azt, de hamar elengedi. Hirtelen érintésre vagy erős hangra spontán megriad. Ha arcát, száját gyengéden megérintjük, az inger irányába fordítja a fejét, és szopásra készen tartja a száját. 4 hetes korában már hason fekvésben pár pillanatra fölemeli a fejét és megtartja, majd oldalra fordítva leteszi. Két hónapos korára a fej felemeléskor a fejét egy vonalban megtartja a törzsével, segít felemelkedni. A szülők nagy örömére a körülötte lévő világot egyre nagyobb érdeklődéssel nézegeti: fényre, hangra, mozgásra figyel, a mozgó dolgokat követi a tekintetével. Az izmok tónusa fokozatosan lazul, nagyokat nyújtózkodik, így bontakozik ki a magzati pózból. Lazán hadonászik a kezével és a lábával, rúgkapál. 

Mindezek tudatában újszülött babánkat az első hetekben inkább masszírozzuk, a mozgatások csak fokozatosan kapcsolódjanak be a fejlesztési folyamatba. 

Babamasszázs menete
Fontos, hogy a babamasszázs elején néhány simogató, megnyugtató mozdulatot tegyünk, hogy a baba érezze a kezünk melegét, a kezünkön átsugárzó szeretetenergiát. A hangulat legyen fesztelen, mindenki érezzen kedvet a mintegy 10-15 perces masszírozáshoz.

Fej
Hüvelykujjunkkal a homlok felső részén, kezdjük a simítást. A homlok közepétől három vonalon. Az első a homlok és a fejbőr találkozásánál, a második vonal a homlok közepén, a harmadik a szemöldök fölött. A simítás kezdeténél enyhe nyomást fejtünk ki a hüvelykujjunkkal. A mozdulatokat a halántékon fejezzük be. Hüvelykujjunkat az orrnyereg mellé helyezzük és enyhe nyommással kezdve finoman simítunk az arcon. A következő vonalak a járomcsonton és alatta haladnak. Mind a három simítás befejezése enyhe nyomással történik. Az állon, az első simítás a száj alatt indul és a fül alatt fejeződik be. Ezt követi még két simítás, az állcsúcson és az alatt egy ujjnyival.

Test
Hátára fektetjük a babát. Három szívecskét fogunk leírni a törzsön. Az első a szegycsontról indul és áthalad a vállakon. Szív alakot formálva végezzük a simító mozdulatot 3-4-szer.

Kar
Az egyik kezünkkel lazán megfogjuk a baba kezét. A másik kezünkkel a karon lévő energia csatornákat masszírozzuk át. Hüvelykujj nyomásos technikával haladunk a baba karján külön-külön a két belső energiavonalon oda-vissza, majd a külső pálya következik. A mozdulatsort oda-vissza haladó tenyérnyomással fejezzük be, amely mindhárom csatornát érintve lelazítja a pontnyomást.

Kéz
A tenyérrel kezdjük, ahol az energia vonalak a csuklótól indulva az ujjak mentén haladnak. Enyhe ujjnyomással végig haladunk az öt energia vonalon oda-vissza, majd az egész tenyeret többször átsimítjuk. Azután a kézháton folytatjuk, az ujjak közötti négy energiapályán.

Has
A hasat 3-4-szer átsimítjuk szív alakot leírva, majd váltott kézzel körzünk. Holdat és napot leírva az óramutató járásával megegyező irányban, a képzeletbeli óralapon a 9-estől a 6-osig. Az egyik tenyerünkkel kelyhet formálva azt a hasra helyezzük és másik kezünk ujjaival pöcköljük, így rezgéses impulzusokat közvetítünk a baba pocakjára. Ezzel a mozdulattal megelőzhető és enyhíthető a hasfájás.

Láb
A láb belső két energia pályáját nyomkodjuk át majd a sípcsont melletti egy külső energia pályát. Ezután a tenyerünkkel átsimítva lenyomkodjuk a teljes lábat.

Hát
A hát masszírozása a gerinc mellett elhelyezkedő 2-2 energiapálya végignyomásával kezdődik. Először páros hüvelykujjnyomással haladunk a keresztcsonttól a nyakcsigolyák kezdetéig a gerinc mellett elhelyezkedő első csatornán oda-vissza, majd ettől a csatornától egy babaujjnyira a második csatornán. Ezt a páros tenyérrel végzett pillangó nyomással történő lelazítás fejezi be.

Babatorna menete

Fej
Háton fekvésben a fejet a tarkónál megtartva lassan megemeljük, majd letesszük. A fejtartást gyakorolhatjuk úgy is, hogy a hátánál megtartjuk a babát, mintha fel akarnánk emelni, de csak a törzsének a felső részét emeljük fel kissé. Ebben a helyzetben pár másodpercig megtartjuk, és óvatosan letesszük.

Karok
A karok átmozgatásakor mindig a kart és ne a kezeket fogjuk meg. Fokozatosan törekedjünk a könyök kinyújtására. A karokat először a törzs mellől emeljük a fej mellé és vissza. Először csak az egyik kart, majd a másikat, ezután a két kart együtt. Ezt követően a két kart oldaltartásból hozzuk a törzs elé, majd vissza oldalra.

Lábak
A lábak mozgatása nagy odafigyelést igényel, hiszen az alsó végtagok hajlított, kifelé forduló helyzetben vannak. Tehát a lábakat ne erőltessük a párhuzamos tartásra. Térdben hajlítva emeljük az egyik, majd a másik lábat, majd a kettőt egyszerre. Ezt követően hason fekvésben a fejet átfordítjuk az ellenkező oldalra, majd ha nem fordítja vissza, akkor mi fordítjuk meg. A lábakat térdben feltoljuk és kinyújtjuk, hasonlóan a kúszáshoz.

Minden gyakorlatot ismételjük meg néhányszor. Közben figyeljünk, hogy a baba jól érezze magát, és kellemes élményeket szerezzen.