Ha a baba ferdén tartja a fejét

Ha a baba ferdén tartja a fejét

Ha a baba ferdén tartja a fejétA veleszületett ferdenyak - torticollis – kialakulásának számtalan oka lehet. Enyhe és egyben leggyakoribb formája, amikor a méhen belüli féloldalas tartás következtében a születés után is ferdén tartja az újszülött a fejét, azonban nem tapintható izomsérülésre utaló duzzanat az érintett nyakizomban. Nagyobb sérülések, mint az izomszakadás, a bevérzés a születés közben a szülőcsatornán való áthaladáskor keletkezhetnek. Ilyenkor a fejbiccentő izmon jól kitapintható fájdalmas csomó miatt a baba az egyik oldalra nehezen vagy egyáltalán nem fordítja el a fejét. A bevérzés és a fájdalom miatt a nyakizom megrövidül, és hosszú távon megakadályozza a normális növekedését. Ritkább esetekben gerincproblémák vagy idegrendszeri érintettség esetleg gyulladásos folyamatok húzódnak meg a háttérben, ezeket természetesen minden esetben szakorvosnak kell tisztáznia. A ferdenyak tüneteit már az újszülött osztályon észreveszik a szakemberek, néha azonban előfordul, hogy csak otthon derül ki a probléma.

A kezeletlen torticollis sajnos csak a legritkább esetben múlik el nyomtalanul, jellemzően a problémák halmozódnak, ezért minden esetben gyógyítani kell. A sérülés miatt a nyakizom megrövidül, nem fejlődik rendesen, és a ferde fejtartás nem múlik el, és ezt csak műtéttel lehet helyreállítani. A baba mozgásfejlődése akadályokba ütközik, hiszen nem képes szabadon forgatni a fejét. Nem szeret hason feküdni, mert nehezen tudja megtartani a fejét, hogy nézelődhessen. Emiatt késik, vagy ki sem alakul az alkarra támaszkodás és ez hátráltatja a kúszás megtanulását. Ha ébren van, inkább a hátán szeret feküdni, de később, mikor a környezete jobban érdekli, kiharcolja, hogy kézbe vegyék vagy pihenőszékbe ültessék, hogy mindent láthasson. Mivel nem szeret hason lenni, ezért nem is akar majd a hátáról a hasára fordulni, tehát a forgások megtanulása is késik vagy kimarad.

Azok a babák, aki nehezen tudják megtartani a fejüket, nagyon szeretnek kézben lenni és ülni, emiatt több fejlődési lépcsőfok is kimaradhat. Azonban természetes kíváncsiságuktól hajtva túl korán felállnak és elindulnak, hiszen körülöttük minden annyira érdekes, hogy azt mielőbb meg akarják nézni és fogni. Mivel nem igazán tudnak és szeretnek kúszni-mászni, ezért nekik az állás és a járás a legjobb mozgásforma, hogy felfedezzék a világot. A mozgásfejlődés eltérései idegrendszeri éretlenséget is okoznak, ami további nem kívánatos következményekkel jár a gyermekek mozgásügyességében, viselkedésében és tanulási képességeiben.

Ha tehát a szülő észreveszi, hogy
• babája a fejét csak az egyik oldalra fordítja akár hason, akár háton
• fájdalmasan felsír, ha a másik irányba fordítjuk a fejét
• csak az egyik mellből szopik szívesen, a másiknál nyugtalan, sír, nem eszik
• az egyik fejbiccentő izom húrként megfeszül, esetleg még csomó is tapintható rajta,

akkor mindenképpen forduljon szakemberhez, aki az alapos kivizsgálás után javasolni fogja a megfelelő gyógykezelést. A speciális mozgásgyakorlatokat szakember irányításával és felügyeletével kell megtanulnia a szülőknek, csak ezután végezhetik otthon is a kezelést.

Az elemi mozgásminták gyakoroltatásakor olyan összetett mozgássorokat ismételtetünk a babával, amik genetikusan részei az idegrendszernek, ezért könnyen aktivizálhatók. Nem csak az izomzatot, hanem az azt irányító idegi központokat és összeköttetéseket is megerősíti, megelőzve így a következményes mozgási beszűküléseket.
Az elemi ülés és a lejtőn kúszatás közben a baba feje megemelkedik, hosszabb ideig megtartva marad, kúszás közben pedig oldalirányban is fordul. Mindezek olyan mozdulatok, amelyekkel jól kezelhetők a ferdenyak tartási rendellenességei.

A passzív fejmozgatások hason és háton fekvésben nagy odafigyelést és óvatosságot igényelnek, hiszen a baba nyakizma fáj. Érdemes előtte meleg vízben megfürdetni, hogy minél jobban ellazuljon az izomzat. Hason fekvésben óvatosan fordítsuk át az ellenkező oldalra a baba fejét, úgy, hogy közben valami érdekes dolog várja őt azon az oldalon: csörgő, világító játék, vagy anya lágy puszija. Mivel ez a tartás kellemetlen számára, ezért hamar visszafordul. Ekkor rövid pihenő után újból fordítsuk át a fejét, de ne feledkezzünk meg a jutalomról, ami ezen az oldalon várja!
Háton fekve hasonló módon forgassuk a fejét, ahogy javul az állapota, ő maga is szívesen mozgatja majd.

Fordulások közben is dolgoznak a baba nyakizmai, mert a fejét ilyenkor is tartania kell. A gyakorlást mindig abba az irányba kezdjük, amerre ferde a nyaka, mert arra nem kellemetlen a fordulás. Hogyha beindult a játék és az apróság jól érzi magát, akkor indíthatjuk a másik oldalra is. Először hátról hasra, majd vissza és amikor jól megy, akkor lehet gurulni egyszerre többet is minden irányba. Az érdekes játék, amit megkaparinthat a fordulás után, természetesen nélkülözhetetlen, különben nem tornázik szívesen.
A fordulásokat passzívan is végeztethetjük egy lepedőben gurítva, de vigyázni kell, hogy a karja a megfelelő helyen legyen és a buksija lassan érjen a talajra.

A karok mozgatása szorosan összekapcsolódik a fej mozgásaival. A látás tökéletesedése a fejmozgásokkal fejlődik, a tárgyak megfogása csak az odanézéssel alakulhat ki. Háton fekvésben először az egyik, majd a másik kart többször nyújtva felemeljük a fej mellé és vissza. Ezután párosan emeljük a két kart a fülek mellé, és oldalsó tartásból a mellkas elé. Közben énekeljünk, vagy mondjunk ritmusos mondókát és hajoljunk egészen közel a babához, akár minden mozdulatnál adhatunk egy puszit is az arcára.

A vízi torna minden nap része lehet a fürdetésnek. Mielőtt betennénk a vízbe, langyos olajjal masszírozzuk át a baba nyakát, a vállát, a mellkasát és a hátát. Ezzel is fokozzuk a vérkeringést, serkentjük az izom gyógyulását. A tornához mélyebb víz szükséges, hogy a hasra fordított apróság lába ne érjen le. Először a fejénél majd a mellkasánál megtartott babát úsztassuk a vízben ide-oda. A meleg vízben ellazul, kevésbé feszül az érintett nyakizom, így ügyesebben tudja tartani és mozgatni magát. Ha majd meggyógyul a nyaka, akkor is kérni fogja minden este a vízi tornát, igazi kis vízipók lesz.

A fájdalom minden esetben önkéntelen izomfeszülést okoz, pedig a ferdenyak kezelésének a célja pont az izom lazítása és nyújtása. Ezért bármilyen masszázst vagy tornát is alkalmazunk, ne okozzunk fájdalmat a csöppségnek! Minél kellemesebbek a tapasztalatai, annál hamarabb fogja önállóan mozgatni a fejét, és ez a legjobb út a teljes gyógyuláshoz.